Kinderen

Opgroeien zonder pijn of beperkingen

Een kind hoort op te groeien zonder pijn en vrij te kunnen bewegen, zonder een beperking aan de voeten en / of benen. Wanneer dit een belemmering vormt, kijken we graag mee.

Beweging is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Lekker buiten spelen is voor de meeste kinderen het mooiste wat er is. Soms kan het gebeuren dat dit niet zo soepel gaat als het hoort, bijvoorbeeld door lichamelijke klachten. Twijfel je aan de stand van de voeten en / of benen van jouw kind(je)? Neem dan gerust contact met ons op voor vragen en een eventueel podotherapeutisch onderzoek.

Babytijd

De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm. Dit komt omdat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit kussentje geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt tijdens het eerste jaar bijna de helft van een volwassen voet. Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten. Hierdoor ontwikkelen de spieren zich, zodat ze voorbereid zijn op het lopen en dragen van het gewicht.

Beginnen met lopen

Zodra de voet in staat is om het lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen. Meestal gebeurt dit na het eerste levensjaar. Binnenshuis is het lopen op schoenen nog helemaal niet nodig. Het lopen op blote voeten helpt de voetjes juist, zodat de spieren normaal groeien en kracht ontwikkelen. Zet jouw kind daarom niet te vroeg op stevige schoentjes.

Opgroeien zonder pijn of beperkingen

Opgroeien en beginnen met lopen

Allerlei vormen en standen

Als een kind begint met lopen, zie je de voetjes breed uit elkaar staan. De benen vormen als het ware een O-stand. Hiermee geeft jouw kind zichzelf steun om vooruit te komen. Rond het tweede jaar treedt er een X-stand op van de beten. Voeten staan hierbij overdreven naar buiten of kantelen. Wees vooral gerust. Dit is een normaal ontwikkelingsproces dat tot aan het vijfde levensjaar kan duren. Hierna nemen de benen een rechte staan aan.

Mocht er geen rechte stand ontstaan na het vijfde levensjaar? Dit is absoluut niet erg. Mits jouw kind geen pijnklachten of problemen bij het bewegen ervaart.



De zin en onzin van podotherapeutische inlegzolen

Podotherapeutische inlegzolen zijn een goed middel om klachten in de kindervoeten te verhelpen. Alleen is het niet bedoeling de voet maximaal te ondersteunen. We willen de natuurlijke ontwikkeling van de voet en het lichaam niet verstoren. De meningen over stevige schoenen en het gebruik van zolen voor kinderen zijn verdeeld. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat inlegzolen een blijvende correctie van de voetstand verzorgen. Als de inlegzolen na een aantal jaar niet meer wordt gedragen, valt de voet meestal terug in het oude bewegingspatroon.

We kunnen alleen wat zeggen over de resultaten van onze eigen patiënten en hoe zij de podotherapeutische inlegzolen ervaren. Vanuit onze praktijk zien we gelukkig vaak positieve resultaten waarbij de voetstand wel structureel veranderd. Daarom is een individuele bandering zo ontzettend belangrijk!

Wanneer naar Feet Support?

Heeft jouw kind een duidelijk afwijkend looppatroon (geen O- of X-stand)? Klaagt hij of zij over pijn in de voeten en / of benen tijdens het lopen? Wil jouw kind niet beginnen met lopen? Is jouw kind snel vermoeid na het lopen of struikelt hij of zij vaak? Breng dan een bezoekje aan onze praktijk. Eerdergenoemde zijn duidelijk indicaties dat er een behandeling nodig is. Dit zijn ook kenmerken die goed behandelbaar zijn. Meestal vermindert een podotherapeutische behandeling de klachten. In sommige gevallen verdwijnen de klachten compleet.

Meer over onze diensten
Afspraak plannen